keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Perinneruokaa

Jo tekstiä aloittaessani tiedän, että tämä on jo neljäs ruokaa koskeva kirjoitus tässä blogissa. Toivottavasti en toista itseäni, mutta ruualla on suuri merkitys osana kulttuuria ja sen kokemista. Yllättäen, tässäkin kirjoituksessa mainitaan kana ja riisi :) Paikka, josta nyt kirjoitan, on sen sijaan poikkeuksellinen.
Miehelläni on työpaikalla vieraita Suomesta, ja hän on pyytänyt paikallisilta kollegoiltaan vinkkejä hyvästä paikallisesta ruokapaikasta. Saammekin erään hyvän paikan osoitteen, sekä kuvan paikasta ulkopuolelta. Ravintolan nimeä emme tiedä (vieläkään); ulkopuolella rakennuksessa on ainoastaan arabiankielistä kirjoitusta. Ulkoapäin ei kieltä osaamattomalle mikään kerro, että kyseessä on ravintola. Lisäksi paikka sijaitsee rauhallisella kadulla jonkin matkan päässä kauppakeskuksista ja ravintolakeskittymistä. Paikka, johon emme olisi koskaan osuneet sattumalta.
Ravintola on suosittu, ja erityisesti paikallisten suosiossa. Meidät viedään vanhaa maalaiskylää muistuttavan sisäpihan kautta sisään aulan penkeille odottamaan vuoroamme. Ravintola on kahdessa kerroksessa, ja sen seinät ja katto on koristeltu värikkäillä ornamenttikuvioilla ja perinteisillä esineillä. Tämä värikylläisyys ei ole harmonista eikä hillittyä, vaan elävää ja hehkuvaa.


Hetken kuluttua meidät ohjataan yhteen huoneeseen, joka on varattu vain meidän seurueellemme. Jalkineet jätetään huoneen ulkopuolelle. Sisällä huoneessa sama värimaailma jatkuu edelleen, katto on koristeltu vanhoilla puuparruilla. Pöytä on.... Siis täällä ei ole pöytää. Täällä on lattialla kirjavia mattoja, sekä monenlaisia tyynyjä. Istuudumme siis lattialle ja teemme olomme mukavaksi. Ruokalista on onneksi myös englanniksi. Useiden perinneruokien nimet eivät kuitenkaan sano meille mitään, joten Google on ahkerassa käytössä kun selvitämme mitä söisimme.
Ruoka tuodaan pienissä kärryissä. Tarjoilija levittää lattialle kaksi ohutta muovia, joiden päälle annokset nostellaan. Omia lautasia ei ole kenellekään. Lusikat meille sentään tuodaan, vaikka nekin lienevät vain säälistä ulkomaalaisia kohtaan. Yksi valtava vati sisältää maustettua riisiä, toinen leipiä, ranskalaisia perunoita ja grillattua lihaa; kanaa, vartaita, lammasta, nautaa. Alkupalalajitelmassa on kahdenlaista salaattia sekä hummusta (kikherneestä valmistettua tahnaa) ja kahta muuta leivän kanssa nautittavaa tahnaa. Lisäksi leipäsiä on kaksi pussillista. Juomana on Saudi Cocktail (myös tunnetaan nimillä Saudi Champagne tai Saudi Cooler); vissyä, omenamehua ja kauden hedelmälohkoja.


Ruoka on maukasta ja ehdottoman tuoretta; yksinkertaista ja herkullista. Tuntuu vieraalta kurkotella käsin pöydästä suupaloja itselleen, ja löytää miellyttävää asentoa lattialla, mutta selvästi kaikki nauttivat ruokailusta, jopa lapsille kaikki maistuu. Vaikka syömme kaikki niin paljon kuin jaksamme, ruokaa jää yli, ja siitä syödään meillä kotona vielä kolme seuraavaa päivää.
Kiireetön hetki, paluu historiaan; telttaan hiekkadyynien keskelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti