keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Aamukahvia

Miten ne länsimaiset naiset oikein saavat päivisin aikansa kulumaan kun lapset ovat koulussa ja miehet töissä? Juoden kahvia, juoruten ja shoppaillen? No aika lähelle ;)
Eilen osallistuin ensimmäistä kertaa naisten aamukahvikokoontumiseen, coffee morningiin. Näitä järjestävät useat compoundit esim. kerran kuukaudessa, tai tietyt työpaikat miesten puolisoille. Yleensä sana kulkee epävirallisesti suusta suuhun, sillä turvallisuussyistä kokoontumisista ei haluta tiedottaa julkisesti esim. sähköposteilla tai julisteilla. Aamukahvikokoontumiseen ilmoittaudutaan ja ostetaan lippu jo etukäteen. Tällä kertaa meidän compoundistamme lähtee 17 rouvaa taksilla parin korttelin päässä sijaitsevaan toiseen compoundiin.
Moni meistä hämmästeli aamukahvikokoontumisen kallista hintaa (50SAR, n. 12€), mutta syykin siihen selviää paikan päällä. Compoundin ravintolasali on katettu viimeisen päälle. Kokki paistaa yhdessä kulmassa munakkaita ruokailijoiden toiveiden mukaan. Seisovasta pöydästä löytyy leipää ja useita erilaisia leivänpäällisiä, juustoja, hedelmiä, pasteijoita, erilaisia salaatteja, falafelia, Om'alia (puurontapainen mössö, joka on tehty kuivatuista hedelmistä, maidosta, sokerista, voista ja murennetusta leivästä) sekä lukuisia erilaisia kakkuja ja leivonnaisia. Kahvit, teet ja mehut. Kaikki on tuoretta ja erittäin maukasta. Suuri ruokapöytä on salin keskellä, ja sen reunoille on katettu pöydät, joista valitsemme paikat. Salin molemmissa päissä on myyntipöytiä, joita voi vapaasti käydä kiertelemässä. Koruja, laukkuja, koriste-esineitä, huiveja, arpoja.
Tapahtuma on vapaamuotoinen, kukin voi syödä ja tutustua myyntipöytiin haluamassaan järjestyksessä. Rouvat kiertelevät pöydissä ja jututtavat tuttaviaan muista compoundeista. Itsekin saan uusia tuttavuuksia, ja myös oman compoundin sisältä tutustun muutamaan rouvaan, joita en edes muista koskaan aiemmin nähneeni. Tunnelma on vilkas ja välitön. Reilun tunnin kuluttua järjestetään arvonta; muutama palkinto pääsylipun numeron perusteella, ja loput ostettujen arpojen numeroilla.
Tuntuu mukavalta, että myös meille naisille järjestetään kokoontumisia ja aktiviteetteja, ja on hauska nähdä muita compoundeja ja tutustua niiden elämään. Vaikka ehkä meidän naisten rooli täällä Saudi-Arabiassa on enemmänkin toimia tausta- ja tukijoukkoina, on viihtyminen ja jaksaminen silti tärkeää. Harva mies suoriutuu hyvin työstään ja suostuu tänne jäämään, jos perhe ei viihdy, tai tue tätä muutosta. Se tehtiin meidänkin perheellemme selväksi jo ennen päätöstä lähteä tänne; itsekin keskustelin mieheni esimiehen kanssa pitkään omasta tilanteestani ja mielipiteistäni. Me naiset mahdollistamme sen, että perhe voi hyvin ja mies voi keskittyä työhönsä.

1 kommentti: