sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kiireettömyyttä

Huomaan täällä Saudi-Arabiassa alkavani vaipua olotilaan, jossa päivät sekoittuvat toisiinsa, aika soljuu hitaasti eteenpäin, ja tunnit seuraavat toistaan. Sekoitan päivät keskenään. Joskus unohdan jotain sovittua (tosin eipä sillä; montaa sovittua asiaa ei edes viikon mittaan ole, kalenteria ei juuri tarvita). En muista mitä tein eilen, viime viikosta puhumattakaan.
Kiireisten ja työn ja opiskelun täyttämien ns. ruuhkavuosien jälkeen tuntuu helpottavalta olla tarvitsematta kalenteria. Ne asiat, jotka päivässä pitää tehdä, voin ajoittaa haluamallani tavalla, eikä niitä edes ole montaa. Välillä tosin huomaan miettiväni olenko tämän ajanjakson jälkeen täysin yhteiskuntakelvoton Suomeen; selviänkö enää ikinä ihan oikeassa työelämässä ja arjessa..? Ja samanaikaisesti totean, että en edes halua miettiä sitä nyt. Siihen on vielä aikaa, ja nyt tämä on minun arkeni, josta saan ihan luvan kanssa nauttia.
Toisaalta päiviä sekoittavat myös erilaiset viikkorytmit. Viikko alkaa sunnuntaista, ja vapaapäiviä ovat perjantai ja lauantai. Samanaikaisesti yritän pitää mielessä sekä viikkorytmin täällä että Suomessa. Tänään sunnuntaina lapset ovat koulussa ja puoliso töissä, mutta kotona ystävät ja sukulaiset viettävät pitkää vapaata. Perjantaisin toisinpäin.
Suomessa ajan kulkua on helppo seurata vuodenaikojen mukaan. Elokuusta tähän lokakuun puoliväliin lämpötilat ovat laskeneet, sateet lisääntyneet, yöt kylmenneet, ruska levinnyt.... Saudi-Arabiassa kaikki näyttää aina vain samalta. Aurinko laskee hieman aiemmin, ja päivän maksimilämpötila on laskenut viitisen astetta; olemme siis +40 asteen alapuolella jo! Varhain aamulla ja myöhään illalla on joskus jopa miellyttävää, kun lämpötila on jopa alle +30. Kohta voimme harkita illallisen tai aamupalan syömistä ulkona...
Aika pysähtyy kun päivät ovat samanlaisia. Ei vuodenaikaa, ei kalenteria. Ei kiirettä. Joskus ehtii jopa miettiä että mitähän sitä nyt seuraavaksi oikein tekisikään. Olotila, jossa olen vuosia halunnut olla, ja jota en ajatellut vielä vuosiin voivani saavuttaa. Aurinko aamuisin ja iltaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti