perjantai 15. toukokuuta 2015

Ympäristöön tutustumassa

Tänään on perjantai, paikallisen kalenterin mukaisesti viikon ensimmäinen vapaapäivä. Viikko alkaa sunnuntaista, ja perjantai ja lauantai ovat vapaita. Perjantaisin suurin osa liikkeistä on kiinni, ainakin iltapäivään asti. Lauantaisin taas lähes kaikki kaupat ovat auki.
Lähdimme aamusta autolla tutustumaan Dammamin lähialueisiin. Tuuli oli navakka ja kuuma jo compoundin alueella, ja sen ulkopuolella kuivien kenttien hiekka pöllysi ja ropisi autoa vasten. Paikka paikoin jopa näkyvyys oli huono. Saudi-Arabiassa valokuvaaminen julkisilla paikoilla ei ole sallittua, sen vuoksi en kovinkaan montaa kuvaa uskaltanut matkalla ottaa.


Ajelimme Dammamin eteläosaan Cornichen rantakatua pitkin. Mielenkiintoista kaupungissa on se, että sinne rakennetaan valtavasti koko ajan; jättimäisiä hotelleita, pilvenpiirtäjiä, ostoskeskuksia, tyylikkäitä asuintaloja. Toisaalta näiden rakennusten välillä on tyhjiä hiekkakenttiä ja kolmikaistaisia teitä, joita pitkin ajetaan niin nopeasti kuin mahdollista. Ostoskeskuksia ja ravintolakeskuksia on lähes vieri vieressä; tuntuu miltei uskomattomalta että niihin kaikkiin riittäisi asiakkaita. Maa länsimaistuu valtavaa vauhtia.
Lähdemme Bahrainiin vievää siltaa pitkin. Sillan alkupäässä maksamme 20 rialin tullimaksun (noin 5 euroa), ja ajamme suunnilleen sillan puolessa välissä olevalle saarekkeelle, josta löytyy ravintoloita, kauppoja sekä uimarantaa. Saarekkeella on Bahrainin raja, jota emme ylitä vaan käännymme takaisin. Silta on valtaisa rakennelma, noin 30 kilometriä pitkä moottoritie, jossa kulkee kaksi kaistaa molempiin suuntiin. Sillan toinen pää katoaa horisonttiin.


Seuraavaksi suuntaamme Half Moon Bayn alueelle Al-Khobarin eteläpuolelle. Alue on tunnettu uimarannoistaan ja lomaresorteistaan. Tänään se on kuitenkin lähes autio; tuuli pöllyttää pistävää hiekkaa ja nostattaa vaahtopäisiä laineita. Pysähdymme rannalla, jotta lapset pääsevät uimaan hetkeksi. Lisäksemme paikalla on vain muutama muu perhe. Rantaan on rakennettu betonisia katoksia, joissa perheet grillaavat, pitävät lepotuolejaan ja muita tavaroitaan; onpa joku kantanut omaan katokseensa sohvankin. Minulla on musta kaapu ja huppu; olemme julkisella paikalla. Tuuli on paahtavan kuuma. Tämä ranta on perheille "Families only"; viereinen ranta miehille "Men only". Myös muutama nainen on uimassa rannalla; mustissa kaavuissa ja pää peitettynä tietysti...
Illalla teen ensimmäisen juoksulenkin compoundin alueella; vaikka on ilta ja aurinko on jo laskenut, on lämpötila edelleen +32 astetta. Tuuli kuitenkin helpottaa oloa, ja juoksu tuntuu hyvältä. Sen jälkeen voi kotona hemmotella itseään inkiväärioluella, alkoholittomalla tietysti... :)

3 kommenttia:

  1. Pitääkö compoundin alueella pukeutua myös kaapuun?

    VastaaPoista
  2. Moi! Ei tarvitse,alueen sisällä voi olla normaaleissa vaatteissa (joskin suotavaa peittää olkapäät ja polvet) :)

    VastaaPoista
  3. Moi! Ei tarvitse,alueen sisällä voi olla normaaleissa vaatteissa (joskin suotavaa peittää olkapäät ja polvet) :)

    VastaaPoista