maanantai 18. toukokuuta 2015

Rukouksista

Islamissa on viisi päivittäistä rukoushetkeä: aamunkoiton rukous Fajr, keskipäivän rukous Dhuhr, myöhäisiltapäivän rukous Asr, auringonlaskun rukous Maghrib, sekä iltarukous pimeyden laskettua, Isra. Kukin rukous koostuu sarjoista, ja lyhimmillään rukoukset kestävät viitisentoista minuuttia, pisimmillään hieman yli puoli tuntia. Aamunkoiton rukous kaikuu jo aamuyön tunteina, ja rukousten tarkat ajat vaihtuvat auringonkierron ja vuodenajan mukaan.
Rukouksen lausuu kutsuja moskeijan minareetista, ja moskeijat on sijoiteltu siten, että rukoukset kuuluvat kaikkialle. Illan pimetessä rukous kuulostaa eräänlaiselta kaihoisalta, kunnioitusta herättävältä musiikilta.
Yllättäen en ole juurikaan nähnyt rukousta harjoittavia muslimeja. Ne mielikuvat, joissa liikenne pysähtyy ja kaikki asettavat mattonsa rukousta varten yhtäaikaa vierekkäin, lienevät jäänne menneisyydestä, tai mielikuvitusta. Sen sijaan kaikista suuremmista kauppakeskuksista löytyy moskeija (matoilla pehmustettu huone, erikseen naisille ja miehille), joissa rukousta voivat halukkaat harjoittaa. Kaupoissa olen nähnyt myynnissä ergonomisesti muotoiltuja erikoisrukousmattoja, sekä kompasseja, jotka näyttävät oikean rukoussuunnan - aina Mekkaan päin...
Kauppakeskuksissa rukouksen ajaksi pääsääntöisesti kaupat suljetaan. Rukousajat ovat minuutilleen tarkkoja, ja niistä kuulutetaan. Jos olet jo kaupassa asioimassa rukouksen alkaessa, voit jatkaa asiointiasi, mutta todennäköisesti et pääse kassalle maksamaan, ennen kuin rukous on päättynyt. Ulos useimmiten pääsee. Kahviloissa usein hienotunteisesti tuodaan lasku hieman ennen rukousta, jotta työntekijät voivat pyhittää rukoushetken.
Myös meidän automme rukoilee! Aina käynnistettäessä, ennen kuin radio menee päälle, kuuluu kaiuttimista lyhyt matkarukous, jolla toivotetaan onnea ja turvallista matkaa. Sitä tässä liikenteessä varmasti tarvitaankin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti