perjantai 29. toukokuuta 2015

Tästä se kaikki alkoi

Perjantai, saudien kalenterin mukaisesti vapaapäivä. Käytimme päivän kuumimman ajan poiketen tutustumassa mieheni työpaikkaan kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla teollisuusalueella, sekä ostoksilla. Ikea on jo tullut tutuksi; vain välttämättömillä huonekaluilla ja kodintarvikkeilla varustettuun taloon tarvitaan yhtä ja toista. Lisäksi paikallisessa Ikeassa on yksi erittäin hyvä puoli; lasten leikkialue, jonne lapset voi jättää hoitoon enintään kahdeksi tunniksi. Parisuhteen hoitoa ja laatuaikaa yhdessä Ikeassa...
Ikealla on täällä samanlainen maine kuin Suomessakin; tuotteet ovat moniin muihin liikkeisiin verrattuina todella edullisia, vaikka laatu ei ehkä paras olekaan. Ruotsalaisen ruuan myymälä luonnollisesti löytyy, samoin kuin ravintolasta lohta ja lihapullia. Ja toki tuotteet ovat säilyttäneet suloiset ruotsalaiset nimensä; Lantern kehrää tyytyväisenä Holmön ja Rödtoppan vieressä, vaikka hintalapussa kaikki muu teksti onkin kirjoitettu arabiaksi paikallisilla kirjaimilla. Toden sanoakseni, ainakin Ikeassa kaikilla tuotteilla on kaksi hintalappua, joista toinen on kirjoitettu arabiaksi, ja toinen englanniksi; numerotkaan kun eivät ole samat.
Mieheni työpaikalta palatessamme ohitimme tämän rakennuksen:



Kyseinen vähintäänkin huomiota herättävä rakennelma on muistomerkki öljyn löytymiselle; tästä samaisesta kohdasta on ensimmäistä kertaa Saudi-Arabiassa porattu öljyä. Muistomerkin toisella puolella onkin laajat öljykentät, sekä Saudi-Arabian suurimman öljy-yhtiön toimitilat. Muistomerkin alakerroksesta löytyy myös museo, jossa kerrotaan öljyn löytymisen historiasta ja vaiheista; varmasti mielenkiintoinen tututumiskohde tulevaisuudessa.
Tänä vuonna vietetään öljyn löytymisen 75-vuotisjuhlallisuuksia. Tuon 75 vuoden aikana maa on muuttunut valtavasti. Se mikä oli ennen beduiinien asuttamaa hiekka-aavikkoa, on herätetty eloon puistoilla, puutarhoilla, palatseilla, pilvenpiirtäjillä.... Kaupungit ovat nousseet ja väki vaurastunut. Muutos on valtaisa, ja ellen tietäisi, uskoisin että öljyn löytymisestä olisi paljonkin pidempi aika. Öljy on mahdollistanut saudeille varakkaan valtion, joka tukee omiaan. Maassa ei ole tuloveroa. Terveydenhuolto on korkeatasoista, samoin koulut. Paikallinen väestö ei ole köyhää. Valtion ulkopuolelta maahan ei myöskään pääse muuttamaan työttömiä tai pakolaisia; jos henkilö oleskelee maassa yli kuukauden työttömänä, hänet lähetetään takaisin kotimaahansa. Näin varmistetaan korkea elintaso ja yleinen siisteys.
Bensa on edullista, jopa näin suomalaisittain sanottuna naurettavan halpaa. Tankin täyttäminen maksaa saman verran kuin hampurilaisateria, n. 6 euroa. Näinpä autojen kulutusta tuskin juuri surraan. Autot ovat liikenteessä isoja; parkkipaikalla Kia Sorento (jota Suomessa voi pitää isona autona) katoaa Hummereiden, Toyota Land Cruiser Pradojen ja Ford Explorereiden sekaan.
Toisaalta iso auto on myös turvallisuuskysymys; liikenne on vähintäänkin arvaamatonta ja vauhdikasta. Nopeusrajoituksia harvoin kunnioitetaan, ja kaistoja on niin monta kuin autoja vierekkäin mahtuu. Vilkun käyttämistä ei täällä tunneta, mutta U-käännökset ovat hyvin suosittuja. Moottoriteille ja keskustan kaduille on tehty erillisiä käännöspaikkoja U-käännöksiä varten; muuten niitä tehtäisiin tavallisissa risteyksissä niin paljon, että vaaratilanteilta ei vältyttäisi (tämänkään vertaa). Ei ole kuitenkaan mitenkään tavatonta, että kolmikaistaisessa (vasemmalle, suoraan, oikealle) risteyksessä vasemmalle käännyttäessä tulee oikeanpuoleiselta kaistalta ajaja, joka tekee muiden kaistojen yli U-käännöksen ja jatkaa matkaa lähtösuuntaan... Jokaisella autoilijalla on oma tapansa ajaa, ja kun kaikki sen tietävät, liikenne soljuu ja etenee, vaikka silloin tällöin näyttääkin siltä, että mikä tahansa on mahdollista. Oikeastaan en ole ollenkaan pettynyt, että en täällä saa ajaa autoa.

2 kommenttia:

  1. On se mukavaa, ettei oteta mitään kidutettuja pakolaisia pilaamaan "korkeaa elintasoa ja yleistä siisteyttä". Sorretut ja sodan jaloista pakenevat ihmisethän juuri tahraavat yleisen siisteyden, toisin kuin itseään täynnä olevat hyväosaiset.

    Todella ruusuinen kuva sinulla Saudeista. Varmaan loistopaikka paikalliselle naiselle elää, miehensä alaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. En pyri mitenkään blogissani arvostelemaan Saudi-Arabiaa, enkä sen paremmin nostamaan sitä jalustalle. Blogini tarkoitus on ennemminkin kertoa millaisena me elämän täällä koemme, ja miten Saudi-Arabia eroaa Suomesta. Negatiivista ja positiivista on, kuten kaikkialla maailmassa.

      Poista