maanantai 22. helmikuuta 2016

Antiikkia antiikkia

Siinä missä vanhassa compoundissa meillä oli tapana rouvien kesken kokoontua yhteisille aamiaisille, on myös uudessa compoundissamme meille muodostunut pieni porukka, jonka kesken tapaamme viikoittain. Emme kuitenkaan tapaa kenenkään kotona, vaan joka viikko otamme taksin, ja menemme jonnekin, jonne compoundin bussit eivät kulje. Tähän mennessä olemme jo ratsanneet muutaman ostoskeskuksen, juoneet kahvin jos toisen, ja juorunneet senkin edestä.
Viime viikolla kohteena oli Desert Designs -niminen antiikki- ja sisustustavaraliike, jonka eräs meistä jo etukäteen tiesi. Myymälä on avattu Dammamiin jo 1990, ja siitä eteenpäin se näyttää saavuttaneen varsin paljon suosiota. Myymälästä löytyy kaikkea mahdollista arabialaista esinettä. Raskasta tummaa puuta, kaiverrettua ja työstettyä erilaisiksi esineiksi, kuten huonekaluiksi ja tarjottimiksi. Massiivisia huonekaluja. Patinoitua hopeaa. Kirjavia silkkihuiveja. On kankaita, nahkalaukkuja, koruja, rukousnauhoja, kupariastioita, koristeellisia metallilyhtyjä ja -lamppuja, mattoja, vesipiippuja, kivisiä suihkulähteitä, puisia taidokkaasti kaiverrettuja ovia - siis aivan mitä tahansa. Myös hinnat ovat kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Monet tuotteista ovat toki käsityötä, antiikkiakin, joten korkeat hinnat voi antaa anteeksi. Vastaavasti myös kaupan oli pientä ja edullista pikkutavaraa, kuten avaimenperiä ja seinäkalentereita. Valikoima oli todella runsas, ja jos tietäisin asuvani täällä Saudi-Arabiassa useita vuosia, tuskin mikään olisi pidätellyt minua sisustamasta kotiamme kokonaan uusilla huonekaluilla ja esineillä - paitsi luottokortin käyttöraja.

 

Myymälän lisäksi yläkerrassa on vaihtuva taidenäyttely, sekä kahvio, jossa istuimme rouvien kanssa hetken nauttimassa teetä ja croissanteja. Alakerran myymälässä keskellä tilaa on suuri suihkukaivo, joka näkyi myös avoimeen yläkertaan - talo oli tehty sisältä muistuttamaan vanhan ajan arabialaisia taloja patioineen ja laattalattioineen. Viehättävää ja houkuttelevaa, ja ilman muuta käymisen arvoinen paikka, jos arabialainen kulttuuri ja esineistö kiehtovat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti