sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Ukkosmyrskyjä

Viime viikolla Saudi-Arabiassa ukkosti. Länsirannikolla ja maan keskiosissa rankat sateet lyhyessä ajassa nostattivat tulvia, ja aiheuttivat kahdentoista kuoleman. Voimakkaat raekuurot piiskasivat kaupunkeja. Kadut muuttuivat pieniksi järviksi, ja joka painaumaan ja kuoppaan (joita muuten paikallisissa teissä on paljon...) kertyi vettä, pääosin jäädäkseen. Paitsi että viemäröinti on niin kovin vajavaista - ja miksi sitä oikeastaan edes tarvittaisiinkaan? - on hienonhieno hiekka tukkinut vähitellen ne vähäisetkin viemärit. Minne vettä tulee, sinne se myös jää.
Dammamiin, itärannikolle, ukkosten ennustettiin saapuvan tiistain aikana. Varhain tiistaiaamuna (mutta toki vasta niin myöhään, että lapset oli ehditty herättää kouluun) tuli koululta viesti, että kyseiseltä päivältä oli koulu peruttu. Sää oli lämmin, pilvinen ja harmaa, ei ripaustakaan tuulta. Ja sellaisena se sitten koko päivän pysyikin. Ei edes pientä sadekuuroa. Iltaa kohti lapset jo hyppivät seinille, ja kaikki alueen vanhemmat pitivät sormiaan ristissä, että seuraavana päivänä koulu jatkuisi, ja että uhkaavat ukkoset eivät Dammamiin asti tulisi.
Seuraavana yönä sitten ukkonen tuli. Heräsin yöllä rankkaan sateeseen, jyrinään ja salamointiin. Mikään ei suuremmin kuitenkaan tulvinut, kukaan ei kuollut, ja elämä jatkui. Ja tietysti, seuraavaltakin päivältä koulu oli peruttu. Tällä kertaa tajusin tarkistaa puhelimen aamulla ennen lasten herättämistä. Ukkoset kuitenkin menivät sen siliän tien. Keskiviikon aikana satoi pariin otteeseen, mutta ei erityisen kauaa eikä rankasti. Ne vähäiset sateet saivat kuitenkin pienen katumme ainoan notkelman täyttymään vedellä, jossa lapset innoissaan kahlasivat. Paikka paikoin vielä nytkin (sunnuntaina) näkyy vesilätäköitä tai pieniä lampia, jotka eivät ole ehtineet kuivua. Vedellä kun ei ole muuta tapaa lammikoista kadota kuin haihtumalla. Eipä ihme, että pienikin sade saa tämän maan myllerrykseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti