keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Abayaa ostamassa

Compound on järjestänyt uuden bussireitin pitkästyville kotirouville. Nyt mennään Dammamin keskustaan. Mehän siis asumme kartalta katsottaessa Dammamissa, mutta todellisuudessa Dammam on kolmoiskaupunki, joka muodostuu kolmesta täysin rajattomasti yhteen kasvaneesta kaupungista; Dammam, Dhahran ja Al-Khobar, jonka alueella me asumme. Nyt siis Dammamiin, joka on vanhempaa aluetta ja jossa elintaso ei monilta osin ole yhtä korkea kuin omalla alueellamme. Mikä tietysti myös tarkoittaa sitä, että hintataso on alhaisempi.
Puolen tunnin ajomatkan päästä kaupunkikuva on muuttunut. Rakennukset ovat vanhempia, pienempiä ja kivijalkakauppojen kirjavoittamia. Kaikelle tavaralle on oma pieni putiikkinsa, ja samantapaisia tuotteita myyvät kaupat ovat ryhmittyneet lähekkäin; joillakin kaduilla myydään vain mattoja, viereisellä autonrenkaita. Autoista ja ihmisten vaatetuksesta näkee, että täällä eivät öljyseikit asu, ennemmin se niin sanottu tavallinen kansa.
Bussi vie meidät pienehkön ostoskeskuksen pihaan ja lupaa noutaa samasta paikasta kahden tunnin kuluttua. Siirrymme ostoskeskukseen. Muutama rouva on jo täällä aiemmin ollut ja innoissaan suosittelee putiikkeja. On vaatetta, kodintavaraa, koruja, ja halpahallimaista krääsää. Ja halpaa - kaikki on lähes puolet niistä hinnoista, mitä suurissa ostoskeskuksissa näkee. Vaikka toisaalta niin on varmaan monen tuotteen kohdalla laatukin... Itse ostoskeskus on hieman nuhjainen ja epäsiisti, basaarimainen. Sellainen, jollaiseksi kuvittelin kaikki Saudi-Arabian ostoskeskukset aikanaan.
Ostoskasseihin päätyy yhtä sun toista mitä en ehkä koskaan ennemmin ollut ajatellutkaan tarvitsevani. Hinnat ovat todella edullisia, ja länsimaalaisia ei juuri meidän seuruettamme lukuun ottamatta näy. Abayoita, naisten mustia kaapuja, myydään useammassakin liikkeessä. Käymme muutamassa, monella meistä on uusi abaya hakusessa.
Kun alkujaan tänne Saudi-Arabiaan tulin, minulla oli kaksi virheelllistä käsitystä abayoista: 1) ne ovat aina mustia, ja 2) ne ovat vain ja ainoastaan välttämätön paha. Abayoita löytyy usean värisiä, vaikka pääväri onkin lähes aina musta tai jokin muu tumma sävy. Monet abayat ovat hyvinkin kirjailtuja, koristeltuja ja kimaltavia, ja niihin kuuluva huivi on aina sävy sävyyn. Löytyy pitsiä ja erilaisia kankaita, rypytystä ja nyöriä. On pään yli vedettävää mallia, nepparia ja vetoketjua. Valitse niistä nyt sitten omasi.
Toisekseen, yksi abaya ei riitä mihinkään. Se pitää kuivapestä, mikä vie pari päivää, ja siksi ajaksi pitää olla toinen abaya. Kaksi siis, ainakin. Ja yllättävää kyllä, abayoissa on monia todella kauniita. Olemme jo tulleet siihen pisteeseen, että naiset ihailevat kilpaa toistensa asuja. Ja jos menee syömään, leveät ja roikkuvat hihat eivät toimi. Kuumalla kesällä korkea kaulus ei ole hyvä, mutta talvella kyllä. Ja tämäkään ei maksa kuin näin ja näin paljon. Itselläni on siis edelleenkin vain kaksi abayaa, mutta tiedän useita rouvia, joilla niitä on senkin edestä. Jos sitä täytyy pitää, niin miksei se sitten olisi kauniskin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti