tiistai 3. marraskuuta 2015

Halloweenin viettoa

Se kaikki alkaa erään rouvan ilmaan heitetystä ideasta. "Hei mitä jos järjestetään jotain tapahtumaa lapsille?" Ja siitä se alkaa muotoutumaan. Marraskuun alku lähestyy ja Halloween. No juhlat tietysti, siitä lapset tykkäävät! Muutaman päivän kuluttua havaitsen kuuluvani neljän äidin muodostamaan ryhmään, jonka seuraavien viikkojen elämäntehtävä on järjestää compoundin lapsille (ja heidän vanhemmilleen) Halloween-juhlat. WhatsAppiin luodaan ryhmä kaikille compoundin äideille, jossa voi ilmoittaa Halloween-juhlista, uimakouluista ja myytävistä puutarhakalusteista. Lisäksi me järjestäjät luomme oman ryhmämme, jossa voimme rauhassa keskenämme manailla ja huokailla. WhatsApp-viestejä tulee kymmeniä päivässä, valtaosa tietysti hymiöitä ja peukutuksia jonkun muun tekstille.
Ensiksi päätetään sopiva päivä, paikka ja kellonaika. Juhla vietetään ulkona, compoundin leikkialueella. Kaikilla osallistujilla tulee olla Halloween-asu. Ruokailu järjestetään nyyttikestiperiaatteella, juomia ja koristeita varten keräämme tietyn rahasumman per osallistuva perhe. Käydään paikallisessa "Tiimarissa" katselemassa ja hankkimassa saatavilla olevia materiaaleja ja valmiita koristeita, lasketaan yhteen ja summataan. Mitä voidaan tehdä ja mistä se tehdään? No kuka sen osaa tehdä? Mistä saadaan väkeä toteuttamaan? Ruokakaupassa lasketaan limsojen hintoja ja taas summataan. Palettia sekoittaa vielä mukavasti se, että viimeisenä päivänä ennen juhlaa mukaan ilmoittautuu vielä 12 henkilöä lisää - yhteensä osallistujia (aikuisia ja lapsia) on lähes 100.
Pidetään askartelutalkoot. Piirretään ja leikataan lepakkoa, monta. Piirretään ja leikataan kurpitsaa, myöskin monta. Teipataan monta lepakkoa ja monta kurpitsaa seinille. Valtavasta styroksipallosta ja styroksiputkista tehdään maalaamalla ja yhdistämällä valtava hämähäkki. Sille mulkosilmät valkoisesta paperista. Nostetaan hämähäkki puuhun. Jätti-ilmapallon päälle liimataan useita kerroksia sanomalehtipaperisuikaleita, annetaan kuivua ja liimataan viimeinen kerros kreppipaperista. Puhkaistaan jätti-ilmapallo. Täytetään karkilla ja ripustetaan roikkumaan - piñata on valmis. Puhalletaan 300 pienempää ilmapalloa, mustia, oransseja ja valkoisia. Ripustetaan 300 ilmapalloa naruun ja tehdään niistä kranssi. Juodaan vettä siinä vaiheessa kun alkaa heikottaa.Sitten kotiin leipomaan ja tekemään kasvomaalauksia. Meiltä kotoa kolme pientä noitaa lähtee juhliin; lapsille olen ostanut valmiit puvut, itselleni hattu riittää, kun abaya muutenkin muistuttaa noidan kaapua. Lähes kaikki juhlijat ovat pukeutuneet, ja pian pöydät notkuvat mitä erilaisimmista ruuista, joita osallistujat ovat tuoneet. Yksi compoundin työntekijöistä auttaa siisteyden ylläpitämisessä ja varmistaa, että juomia on aina pöydässä. Kaikki syövät ja juovat, kuka missäkin.
Huudon ja hätistyksen avulla lapset järjestetään jonoihin, ja heille on erilaisia leikkejä ja pelejä. Pieni aikuisten hengähdystauko. Sitten lapset jaetaan kahteen ryhmään, isoihin ja pieniin, ja molemmille ryhmille on oma piñata. Kukin lapsi vuorollaan hakkaa kepillä korkealle ripustettua palloa lyhyen laulun ajan, yrittäen rikkoa sen. Kun pallo lopulta hajoaa, kaikki ryhmän lapset säntäävät poimimaan maasta pudonneita karkkeja. Riemunkiljahduksia, naurua, kikatusta. Paperin rapinaa ja maiskutusta.
Illan parhaat puvut palkitaan myös. Kun väki lähtee kotiin, ovat kaikki tyytyväisiä mutta väsyneitä. Compoundin väki alkaa siivota leikkialuetta, ja hämähäkki laitetaan talteen ensi vuoden juhlia varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti