maanantai 25. huhtikuuta 2016

Shoppailusta

Olen pyörittänyt tätä blogia piakkoin vuoden verran, ja nyt vasta tajusin, että en ole kirjoittanut juurikaan mitään tästä länsimaisten rouvien viikoittaisesta huvituksesta...  Ajatus tuli siitä, kun ystävä Jeddassa kertoi ostaneensa abayaa, ja sovittaneensa sitä myymälässä naismyyjän edessä - riisuttuaan ensin nykyisen abayansa. Tämähän ei siis Dammamissa onnistu. Niissä omissa arkivaatteissa vaan ei olla missään julkisella paikalla - ei vaikka kyse olisi jostakin hetkellisestä kuten sovittamisesta. Jos abaya tehdään mittojen mukaan, se vain sovitetaan jo olemassa olevan abayan päälle.
Vaatekauppojahan täällä on pilvin pimein, ja suunnilleen samat merkit löytyvät kuin Suomestakin - ja paljon paljon muuta. Valikoima on huikea; kaapujen alla rouvat ovat muotitietoisia, ja monella on varaa kuluttaa vaatteisiin ja asusteisiin. Mutta mutta.... yhdessäkään paikallisessa kaupassa ei ole sovituskoppia. Jos mielit sovittaa vaatetta, sinun pitää ensin ostaa se. Sitten voit ostoksesi kanssa mennä kauppakeskuksen saniteettitiloihin, joista löytyy myös sovituskoppeja. Jos ostos ei miellytä, voit sen kaupan ehtojen mukaan sitten palauttaa tai vaihtaa. Hankalaa? Ainakin minulta on tämän perusteella moni vaate jäänyt ostamatta; etenkin kun palautusaika on usein vain vuorokauden.
Kuten ravintolat, myös kaupatkin on jaettu miesten ja naisten osastoihin. Jos kaupassa myydään naisten vaatteita (erityisesti alusvaatteita), kauppa on "Families only", eli yksinäinen mies ei sinne saa mennä. Täällä siis mies ei voi ostaa vaimolleen lahjaksi alusvaatteita, etenkään kun vieraankaan naisen kanssa ei miehen ole suotavaa liikkua julkisella paikalla.
Jos ostosten teko ei vielä kuulosta riittävän monimutkaiselta, niin lisätäänpä siihen muutama päivittäinen rukous. Rukousten ajaksi (15-30 min) kaupat suljetaan. Isompiin marketteihin jne. voi jäädä sisään tekemään ostoksiaan, pienistä liikkeistä sinun tulee poistua. Ja odottaa. Sen kerran kun ajattelet vain nopeasti piipahtavasi hakemassa kaupasta jotakin, osut mitä luultavimmin juuri rukouksen, sala, aikaan, ja päädyt odottamaan puolisen tuntia - joko kaupassa tai sen ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti