torstai 7. huhtikuuta 2016

Autoista ja naisista

Tämän otsikon alle ei saa kirjoitettua feminististä vuodatusta siitä, kuinka naiset ajavat ihan yhtä hyvin kuin miehetkin, vertailtua onnettomuustilastoja ja keskinopeuksia. Ehei. Tämä alkaa siitä, että naisethan eivät edes saa ajaa autoa. Saudi-Arabia on maailman ainoa maa, jossa tämä - toistaiseksi ainakin - on fakta.
Kun paikallista liikennettä seuraa, en koskaan harmittele, etten "pääse" ajamaan täällä. Huikeat nopeudet, äkilliset liikkeet, arvaamattomuus... Liikenne täällä on lievästi sanoen haastavaa. Compoundin bussit kuljettavat mukavasti (jos niiden reitti ja aikataulu sattuu sopimaan omaan suuntaan), ja tarvittaessa taksin saa aina - eikä niidenkään hinta huimaa päätä. Puolison kyydillä pääsee iltaisin ja viikonloppuisin tarvittaessa minne vain.
Nyt mieheni on toista viikkoa poissa, ja tässä tilanteessa alan tuntea itseni ns. liikuntarajoitteiseksi. Aina en ole menossa sinne minne compoundin bussi, ja pitkän päälle taksikyydit tulevat kuitenkin kalliiksi. Esimerkiksi, olen nyt käynyt neljässä apteekissa kysymässä erästä reseptilääkettä, joka tuntuu olevan kaikkialta loppu. Yhdellä ostosreissulla en kuitenkaan pääse kuin yhteen kauppakeskukseen, ja sitä myöten yhteen apteekkiin. Uusi yritys seuraavana päivänä? Hätätilanteessa voisi kai lähteä kiertämään taksilla apteekkeja, mutta siihen ei ole onneksi vielä tarvinnut ryhtyä. Kyllä sitä kieltämättä miettii miten helppoa onkaan, kun koti-Suomessa oma auto seisoo pihassa, kyytiin voi hypätä ja ajaa mihin haluaa.
Tuttavaperhe oli jokin aika sitten matkalla Bahrainiin. Rajalla Saudi-Arabian puolella heidän papereissaan kuitenkin havaittiin jotakin epäselvää, ja perheen isäntä lähti viereiseen tullin toimistoon asiaa selvittämään. Mennessään hän pyysi vaimoaan siirtämään autoa, jottei se olisi muiden tiellä. Matkaa oli kokonaiset kolme metriä. Rouva teki työtä käskettyä ja siirsi auton. Valitettavasti se huomattiin. Hetken kuluttua myös rouva oli tullipoliisin toimistossa, ja hänelle ilmoitettiin ykskantaan, että naisen rangaistus autolla ajamisesta on kolmen päivän vankeustuomio. Paikalle haetutettiin miehen työpaikalta arabian kielen taitoinen henkilö, ja pitkällisen selvityksen jälkeen rouva selvisi vakavalla varoituksella. Lisäksi hän joutui kirjoittamaan vakuutuksen, ettei tämä enää tulisi toistumaan. Passinsa hän menetti useammaksi päiväksi.
Autolla ajaminen ei taida olla mikään leikin asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti