torstai 3. maaliskuuta 2016

Hiuksia ja niiden leikkaamisia

On asioita, joita länsimaisessa kulttuurissa kasvaneena pitää itsestäänselvyyksinä; asioita, joiden puuttuminen voi aiheuttaa syvää hämmennystä. Saudi-Arabiassa yksi näistä puuttuvista itsestäänselvyyksistä on minulle ollut kampaamopalvelut. Siis naisille tarkoitetut. Dammamissa on kokonainen kortteli miesten parturiliikkeitä vieri vieressä; täällä myymälät ja palvelut monesti keskittyvät - yksi katu myy vain kaakeleita, viereiseltä löytyvät autonvuokraamot ja pienen matkan päästä vaikkapa räätälit. Toisaalta keskittyminen on hyvästä; on valinnanvaraa ja hinnat pysyvät maltillisina; toisaalta on välillä rasittavaa matkustaa tiettyyn kaupunginosaan jotakin tiettyä ostaakseen. Ostoskeskuksista toki löytyy vähän kaikkea, mutta monesti myös huomattavasti kalliimmalla kuin näistä syrjäisemmistä pikkuputiikeista.
Lapsille on myös omia parturiliikkeitä. Yhdessä niistä käytimme meidän tytöt. Kun nyt kyse ei ollut sen kummemmasta kuin latvojen ja etuhiusten tasoittelusta, niin mitä siinä suotta aikaa tuhraamaan? Tyttö tuoliin, kappa ylle ja muutama rivakka veto saksilla - valmista tuli. Viisi minuuttia per lapsi on jo tehokasta työskentelyä - eikä lopputulos käytettyyn aikaan nähden ollut lainkaan huono :)
Mutta se naisten hiustenleikkaus. Paikalliset naiset eivät julkisella paikalla saa paljastaa päätään, joten kampaamoitakaan ei ihan joka kulmasta löydy. Ensimmäiset kuukaudet kuluivat ystävien kanssa tuskaillessa, kun kukaan ei tuntenut ketään, tai tiennyt mitään paikkaa, jossa pääsisi leikkauttamaan hiuksiaan. Eräässä paikallisessa ostoskeskuksessa on "ladies boulevard"; alue, joka on tarkoitettu vain naisille. Sieltä löytyy kosmetiikkaa, alusvaatetta, kauneussalonkia ja kampaamoa. Ja hinnat on hilattu pilviin; etenkin kun yleensä palvelut täällä ovat suomalaisittain lähes ilmaisia. Jotenkin siinä tilanteessa, periaatteesta, en halua hiustenleikkauksesta maksaa enempää kuin mitä se Suomessa maksaisi. Ei siis sinnekään.
Monet naiset matkustavat compoundista toiseen, kun jollakulla on hyvänpäiväntuttu, joka tuntee jonkun, joka on joskus leikannut hiuksia. Sitä kautta moni hoitaa asian. Toisaalta, nyt kun tietää mitä etsii, löytyy hieman syrjäisemmiltä kaduilta silloin tällöin "ladies center"; kauneussalonkia ja kampaamopalveluita. Talot on aidattu, ikkunat teipattu tiiviisti. Ulkoa päin ei mitenkään voi tietää mitä sisältä löytyy. Näiden ovikelloja en ole vielä lähtenyt soittelemaan, sillä uudella compoundilla on oma naisten salonki.
Salonkia pyörittää kolme rouvaa, joista kukin tekee erilaisia palveluita; kampaamoa, käsi-, kasvo- ja jalkahoitoja, hierontoja. Eikä talon ulkopuolella kuitenkaan lue mitään. Jollen tietäisi, en mitenkään voisi arvata, että kyseiseen taloon on syrjemmälle, muurin taakse, rakennettu lisäsiipi, jossa on maitolasi-ikkunat, ja jonka suojissa myös hijabin voi riisua. Sisätilat ovat hyvin siistit ja viihtyisät, ja näiden kolmen arabitaustaisen rouvan lisäksi asiakkaita palvelee filippiiniläinen tyttö apulaisena; hän pesee hiuksia, siivoaa lattiaa ja ottaa varauksia vastaan.
Kampaaja asuu toisessa compoundissa, hän tulee paikalle tilauksesta. Hän on arabitaustainen, ja saapuu siis paikalle abayassa ja huivissa. Ne hän kuitenkin välittömästi ottaa pois, ja - tadaa! - niiden alta paljastuu tyköistuva naruolkaiminen mekko, joka ei paljon jätä arvailun varaan. Rouva käy polttamassa tupakan sillä välin kun hiukseni pestään, ja sen jälkeen hän ryhtyy töihin. Sakset napsahtelevat muutamaan otteeseen, ja niin on latvat lyhennetty, ja vieläpä kerrostettu hiukset. Sitten vielä föönaus ja tuuheutus, ja homma on hoidettu. Vartin päästä minut on jo työnnetty ulos kampaamosta. Vaikka räväkkyys ja nopeus hätkähdyttivät, niin ei jäljessä ole moitteen sijaa. Ja hintakin miellyttää kukkaroa; tänne tulen varmasti toisenkin kerran.
Ehkäpä vähitellen pääsen siihen tilanteeseen, että arjen pienet asiat jo sujuvat kuin itsestään. Ehkä silloin jo löydän myös ne piilotetut ja tarkkaan varjellut palvelut ja paikat, jotka pitää tietää löytääkseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti