keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Kohti joulua ja kotia

Jouluradio soi taas, nyt jo tuntuu ihan miellyttävältä ja melkeinpä asiaan kuuluvalta :) Huomenna myöhään illalla meidän perhe lähtee kohti koti-Suomea joulun viettoon, ja palaamme vasta uudenvuoden jälkeen, joten blogiin tulee nyt parin viikon tauko. Sinä aikana saan toivottavasti mahdollisimman monen lukijan tavata henkilökohtaisesti, tai muuten olla yhteydessä!
Mieli on odottava ja hieman jännittynytkin, lapset ovat innoissaan lähdössä. Lahjat on jo hankittu, ja jääpä tänne muutama paketti odottamaankin - totta kai pukki poikkeaa myös Saudi-Arabiassa jättämässä lahjoja. Seuraavien viikkojen aikana edessä on yhdessäoloa suvun ja ystävien kanssa, hyvää ruokaa ja juotavaa, lasten leikkejä ja puuhia, ulkoilua, ja toivottavasti myös lunta! Olisihan se hienoa, jos lapset pääsisivät edes kerran tänäkin talvena luistelemaan ja hiihtämään, vaikka nyt kyllä näyttää vähän epävarmalta.
Eniten Suomeen lähtemisessä mietityttää mitkä asiat ovat muuttuneet. Lähtömme jälkeen elokuussa on maahanmuuttajien määrä kotiseudullamme lisääntynyt huikeasti, ja kotikaupunkiimme on perustettu useampi vastaanottokeskus. Niiden tapahtumista on runsaasti uutisoitu, ja some on täynnä toinen toistaan kiihkeämpiä mielipiteitä - sekä puolesta että vastaan. Ovatko ihmiset ja ilmapiiri ehtineet muutamassa kuukaudessa muuttua? Onko enemmän katkeruutta ja epäilystä,  tuntuuko joulu joululta? Toisaalta, olen myös somen kautta nähnyt useiden suomalaisperheiden kirjoituksia ja avunpyyntöjä; tulotaso on pieni, on taloudellisia ongelmia, eikä edes lapsille ole mahdollista rakentaa joulua. Millaista Suomessa on juuri nyt?
Itse en halua ottaa kantaa tässä maahanmuuttajakeskusteluun, vaikka uskon, että näkökulmani on erilainen kuin monella kantasuomalaisella; olen tutustunut täällä ihmisiin, joiden taustat ovat samankaltaisia kuin Suomeen tulleilla maahanmuuttajilla. En tahdo olla puolesta enkä vastaan, mutta tahtoisin olla avoin. Tahtoisin, että joulu voisi olla meillä kaikilla. Ei ehkä se kristittyjen perinteinen kuusipuu ja paketit, vaan se, mistä joulumielenä puhutaan. Hyvä olo ja turvallisuus. Lämpö ja läheisyys. Hyvät ajatukset. Kiireettömyys. Sitä minä kaikille tahtoisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti