keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ruokaostoksilla

Moni on kysynyt miten paikallinen ruoka erottuu suomalaisesta ruuasta, tai onko vaikeaa löytää kaupasta kaipaamiaan elintarvikkeita. Minulle yllättävintä ruokaostoksia tehdessä on ollut se, että elintarviketarjonnan puolesta Saudi-Arabia on lähempänä Espanjaa kuin Espanja Suomea. Yllättäen samat tuotteet ovat puuttuneet, ja hyvin vastaavia tuotteita on tilalla.
Perheemme ruokaostokset tehdään pääsääntöisesti suurissa supermarketeissa, vaikka toki täältäkin löytyy pieniä kulmakauppoja, leipomoita ja hedelmäpuoteja. Mm. vesimeloneita, valtavan suuria ja mehukkaita, olemme usein ostaneet tien varteen pysäköidyn auton lavalta. Ruuan hinta ei juuri poikkea Suomen hintatasosta, vaikka toki yksittäisissä tuotteissa hintaeroa on, mm. maitotuotteet ovat täällä kalliimpia ja vastaavasti hedelmät ja vihannekset halvempia. Hanavettä ei täällä voi juoda, ja usein ostamme pieniä vesipulloja, minkä lisäksi meillä on kotona vesiautomaatti, johon saa täyttökanistereita lähikaupastamme. Vesi ei kuitenkaan ole kallista, vaikka ehkä toisin ajattelisi.
Eniten Suomen ruokakaupasta kaipaa sitä vanhaa tuttua ruisleipää, vaikka sen puuttuminen olikin miltei itsestäänselvyys. Leipä on vaaleaa, ranskanleipää tai paahtoleipää, tai paikallista rieskaa muistuttavaa "lättyä". Maitotuotteissa valikoima on myös rajatumpi, vaikkakin maitorahkaa, piimää ja kermaviiliä löytyykin; niistä kunkin olemme löytäneet vahingossa kuvitellessamme ostavamme jotain täysin muuta maitotuotetta!
Sianlihaa ei luonnollisesti myydä, mutta jauheliha on tehty naudasta ja nakit kanasta. Kanaa sen kaikissa muodoissa myydään paljon. Lihamakaronilaatikot ja nakkikastikkeet on jo moneen kertaan tehty,vaikka tuotteiden mausteisuus onkin aiheuttanut nenän nyrpistelyjä ruokapöydässä. Myös tavallisetkin mausteet, kuten pippuri ja paprikajauhe, tuntuvat olevan voimakkaampia kuin suomalaiset serkkunsa, joten ihan täydellistä suomalaista kotiruokaa en ole vielä ottanut meidän uunistamme ulos! Harjoittelun paikka.
Hedelmät ja vihannekset, yrtit.... Niitä sitten vasta onkin. Jo ensimmäisillä kauppareissuilla huomasin, että tarjolla on vain yhtä lajiketta perunaa (sitä mautonta), mutta vaikkapa mangoja on seitsemää eri lajia. Tuore korianteri ja minttu komeilevat paikallisten ostoskoreissa. Hedelmät ovat maukkaita ja mehukkaita, ja niitä olemme paljon ostaneet.
Yleisesti ottaen, lähes kaikkea on tarjolla, ja ruokatarjonta on monipuolista ja tuoretta. Enemmän päänvaivaa aiheuttaakin sen kaiken löytyminen usein ruuhkaisista kaupoista, joissa niitä tuotteita vaan ei ole asetettu hyllyihin siihen loogiseen järjestykseen mihin pohjoismainen mieli on tottunut... Odotan jo sitä aikaa, jolloin käyn lähimarketissa ostoksilla rutiininomaisesti, tietäen täsmälleen minne mennä ja mistä mitäkin löytää. Se aika ei tunnu olevan ihan vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti