torstai 3. syyskuuta 2015

Koulun alkua

Tytöt ovat nyt neljättä päivää koulussa, ja minä olen neljättä päivää yksin kotona, hiljaisuudessa ja omassa ajassa. Luulen, että muutos tuli tarpeeseen meille kaikille, vaikka tytöt vielä hieman valittavatkin että koulupäivät ovat liian pitkiä, tai että eivät vielä ole tutustuneet. Se varmasti tulee ajallaan, vaikka pienelle ihmiselle onkin sitä kärsivällisyyttä niin vaikea opettaa.
Kuten aiemmin kerroin, koulu aloitetaan täällä kolmivuotiaana. Ensimmäiset kolme vuotta ovat päiväkotiluokkia, jonka jälkeen alkavat viralliset koululuokat.Tytöt ovat siis englanninkielisessä yksityiskoulussa, kuten pääsääntöisesti kaikki täällä asuvien ulkomaalaisten lapset.
Koulupäivät alkavat aikaisin; bussi hakee tytöt klo 6.20 kotikadultamme, ja vie kouluun. Normaalisti koulupäivä päättyy klo 12.20, mutta tämän ensimmäisen tutustumisviikon ajan päivät ovat olleet hieman lyhempiä. Tällä viikolla tytöt ovat leikkineet, piirtäneet ja askarrelleet lähinnä, mutta ensi viikosta alkavat "oikeat" kouluaineet; englanti, matematiikka, tiedeaineet sekä 6-vuotiaalla myös arabian kieli. Lisäksi kummallakin on yhtenä päivänä viikossa liikuntaa, jolloin kouluun pukeudutaan urheiluasuun; muulloin käytössä on koulupuku ja mustat kengät. Kirjat lapset saavat koululta, mutta vanhemmat maksavat niistä.
Kouluruokailun sijaan lapsille pakataan mukaan omat eväät. Päivittäin on lounastunti, jolloin lapset voivat myös ostaa jotakin koulun kahviosta. En ainakaan vielä ole antanut tytöille siihen rahaa, sillä en ollenkaan luota että 4- ja 6-vuotias osaisivat (saati haluaisivat) ostaa mitään terveellistä välipalaa...
Eilen kotiin tuotiin ensimmäiset läksyt; pieniä ja helppoja puuhatehtäviä, joita yhdessä teimme. Lasten mukana kulkee päivittäin kouluun ja kotiin reissuvihkon tapainen "diary", jossa näkyvät lapsen perustiedot sekä terveystiedot, ja lisäksi se toimii opettajien ja vanhempien välisenä pääsääntöisenä viestintäkanavana. Sinne merkataan mm. läksyt. Sen lisäksi koulun nettisivustolla on oma portaali vanhemmille, jonne päivätään tärkeimmät uutiset, koetulokset, tiedotteet jne. ja jonka kautta opettajalle voi lähettää sähköpostia. Etenkin 6-vuotiaan opettaja on ahkera Whatsapp-käyttäjä, joten sitäkin kautta viestit kulkevat. Lasten kaulassa avainnauhassa on koko päivän oppilaskortti, jossa näkyvät lapsen tiedot sekä tarvittaessa vanhempien yhteystiedot. Näin pienimmätkään eivät pääse eksymään koulun käytävillä.
Ennen koulun alkua koululla pidettiin tutustumispäivä. Paikalle päästyämme sukelsimme valtavaan hälisevään viidakkoon opettajia, vanhempia, pienokaisia, Prinsessa Sofioita ja Tiikereitä. Etsimme lasten luokkahuoneet; kullakin luokka-asteella on useampi luokka, ja kullakin luokalla oma värinsä. 6-vuotiaan luokka on keltainen ja 4-vuotiaan sininen. Luokissa tapasimme opettajat, jotka ovat siis naispuolisia ja joita on kaksi ryhmää kohden; he kertoivat pääpiirteissään koulupäivän kulusta, antoivat yhteystietonsa sekä vastailivat mahdollisiin kysymyksiin. Luokassa on sekä tyttöjä että poikia, mutta ensi vuonna, kun 6-vuotias aloittaa ensimmäisellä virallisella koululuokalla, lapset jaetaan tyttö- ja poikaluokkiin.
Ensimmäinen viikko on sujunut hyvin. Tytöt näyttävät pieniltä nukeilta aamuisin mekoissaan ja pikkukengissään, reput selässä pomppien, ja katoavat bussin uumeniin iloisesti vilkuttaen. Onneksi yhtä iloisina myös aina tulevat takaisin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti