sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Messuilla

Viime viikonloppuna olin käymässä työn puolesta Riyadhissa rakennusalan messuilla - alansa suurimmilla Saudi-Arabiassa. Messut eivät ole yleisiä täällä. Tavallisia kuluttajamessuja (kuten Suomen kauneus- tai puutarhamessut) ei juurikaan ole, vaan yleensä messut keskittyvät markkinoimaan yrityksille. Siitä ehkä johtunee messujen poikkeava aukioloaikakin; nämäkin messut alkoivat iltapäivällä neljältä, jatkuen aina iltakymmeneen... Sisäänpääsymaksua ei ollut, ja nopeimmin sisään pääsi rekisteröitymällä etukäteen netin kautta vierailijaksi.

Itse messuissa sinällään ei ollut ratkaisevasti mitään erityistä verrattuna vaikkapa Suomen Raksa-messuihin; ständejä suuressa messuhallissa, joitakin suurempia rakenteita sen ulkopuolella, laattaa, putkea, hanaa, maansiirtoa, maaleja.... Kaikkea laidasta laitaan minkä vain voi rakentamiseen liittää.
Itselleni mielenkiintoinen sisältö oli messuesittelijöiden ständien rakenteet - tulevilla messuilla minä tulen osittain vastaamaan suunnittelusta ja ideoinnista. Mikä ehkä oli vielä mielenkiintoisempaa, oli nähdä paikallisia messuilla. Alkuun ei ollut varmaa pääsisinkö naisena edes vierailemaan messuille - ständillä esittelemässä naisia ei sallittu. Huivi minua kehotettiin joka tapauksessa ottamaan mukaan - ihan vain varmuuden varalle. Naisia paikalla oli hyvin vähän, ja itseni lisäksi näin vain yhden, jolla ei ollut huivia. Miehet olivat pääsääntöisesti tyylikkäästi pukeutuneita; valkoisia pitkiä "perinnemekkoja" eli thobeja sekä punavalkoruutuisia huiveja, ja tietysti pukuja ja kravatteja. Kerrankin luvan kanssa sain räpsiä kuvia saudeista samalla kun kuvailin messurakennelmia...

Valkoisen ja mustan kontrastit miesten ja naisten pukeutumisessa ovat edelleenkin vaikuttavia, vaikka olen niitä jo yli vuoden päivittäin katsellut. Omassa asussaan miehet näyttävät hyvinkin virallisilta, naisista taas on mahdotonta sanoa edes ikää kun vain silmät näkyvät - usein ihmettelen miten he suuressa väkijoukossa tunnistavat toisensa. Vaikka kaavun alta usein vilkkuvat lenkkarit, antaa niin saudimies kuin -nainenkin itsestään tyylikkään kuvan - ei vain itämaisella ulkonäöllä, vaan jollakin sisäänrakennetulla eleganssilla ja arvokkuudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti