torstai 28. tammikuuta 2016

Naapureita

Compound on päiväsaikaan hiljainen, kadut lähes tyhjät. Siis vaikka sää on mitä parhain; aurinkoinen, lauha, raikas mutta lämmin. Miehet ovat töissä. Lapset ovat koulussa. Ja naiset ovat kotona. Olen yllättynyt siitä, miten vähän compoundin naiset ulkosalla liikkuvat. Edes busseissa heitä ei usein näe; olenpa pariin otteeseen matkustanut bussilla yksinkin.
Kuten jo aiemmin totesin, compoundin asukkaista valtaosa on arabitaustaisia. He viihtyvät pitkälti kotona, ja seurustelevat eniten keskenään. Ystävällisyyttä ja tervehdyksiä ei unohdeta, mutta sen pidemmälle tutustumista harvoin viedään. Heidän elämänsä näyttää keskittyvän illan hetkiin. Lapset ovat isoissa ryhmissä ulkona pimeän tuloon asti, ja sen jälkeen kotien pihoissa katetaan pöydät, kahvipannut ja teekannut tuodaan esiin. Perheet kokoontuvat toistensa pihoihin rupattelemaan ja laittamaan ruokaa, usein polttamaan vesipiippua. Siihen aikaan kun suomalainen valmistautuu nukkumaanmenoon, täällä vasta elämä alkaa - myös arki-iltoina.
Tämän johdosta olemme tutustuneet samalla kadulla asuvaan pakistanilaisperheeseen; mieheni käveli heidän talonsa ohi illalla, kun he olivat sytyttäneet tulen pihallaan olevaan tulentekoastiaan. Mieheni tervehti, ja ennen kuin huomasikaan, hänet oli kutsuttu syömään ja istumaan iltaa. Perhe istuu tulen ääressä usein iltaisin, ja heidän oma kokkinsa tuo heille ruuat. Perheen pojat ovat samassa koulussa meidän tyttöjemme kanssa, joten siitäkin he ovat tulleet tutuiksi. He ovat toivottaneet meidän avoimesti tervetulleiksi milloin vain haluamme, ja ovat hyvin ystävällisiä ja innokkaita tutustumaan.
Oman compoundimme lisäksi samojen ulkomuurien sisäpuolella on kaksi muuta compoundia. Näiden palveluita voimme myös jossain määrin käyttää; itse olen käynyt joogassa ja bodypump-tunneilla. Myös niiden kautta olen tutustunut uusiin ihmisiin, ja uskon, että pienen alkukankeuden jälkeen täältäkin löytyy niitä hyviä ystäviä, joiden kanssa viettää aikaa enemmänkin. Jos ei muuta, meidän pitänee ostaa vesipiippu, ja alkaa istumaan myöhäiseen iltoja ulkona :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti