tiistai 14. helmikuuta 2017

Moskeijoista

Kun eurooppalainen kuulee sanan moskeija, mielessä välähtää jotain tämän tyyppistä:

Tässä kuvassa siis Abu Dhabin kuuluisa Sheikh Zayed Grand Mosque, joka on sekä kooltaan että ylellisyydeltään lähes vertaansa vailla.

No, se totuus on tietysti usein jotain ihan muuta - moskeijoita on yhtä monenlaisia kuin käyttäjiään. Saudi-Arabiassa päivittäisiä rukoushetkiä on viisi, aina auringonnoususta iltahämärään, ja kukin niistä kestää puolisen tuntia (hieman vaihdellen paikan ja päivän mukaan). Kukin rukous tulisi suorittaa ennen seuraavan alkamista, ja vaikka rukoilla voi missä tahansa (esim. auton voi mainiosti parkkeerata moottoritien varteen ja polvistua hiekkaiselle penkalle), moni kuitenkin suosii moskeijoita jos mahdollista. Ja melkein ainahan se on mahdollista; moskeijat on pyritty sijoittamaan niin, että ne ovat kaikkien lähettyvillä - esim. kauppakeskuksissa on naisten- ja miestenhuoneiden yhteydessä omat rukoushuoneet, joiden ulkopuolelle kengät jätetään rukoilemaan mennessä. Ja rukouskutsu tulee kuulua kaikkialle, niinpä moskeijat ovat melko lähellä toisiaan. Jopa huoltoasemilla on omat pienet moskeijansa...


Täällä Saudi-Arabiassa kaupat suljetaan rukouksen ajaksi, joten onkin kovin näppärää pitää puhelimessa rukoussovellusta, joka kertoo milloin seuraava rukous alkaa (tarkka alkamisajankohta vaihtuu auringonnousun ja -laskun mukaan) ja kauanko se kestää. Tarvittaessa sovellukseen saa myös äänet päälle, niin että rukous kajahtaa omasta puhelimesta jos nyt niin ikävästi kävisi että osuisi olemaan julkisen kutsun ulottumattomissa. Siinä missä suomalainen toimistotyöntekijä pitää tupakkatauon, täällä levitetään matto konttorin lattialle, rukousnauhan helmet alkavat kilisemään ja hiljainen rukouksen hyminä täyttää toimistohuoneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti