keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Dubaissa ja Abu Dhabissa

Viime viikonloppuna kävimme koko perhe Dubaissa. Pääasiallinen syy matkaan oli se, että vanhempani tulivat sinne lomamatkalle. Yritimme kovasti heitä houkutella myös tänne Saudeihin kylään, mutta tänne viisumin saaminen on siksi kallista, että vain muutamaksi päiväksi ei kannata tulla. Jostakin syystä he eivät innostuneet vaikkapa kolmen viikon vierailusta Saudi-Arabiaan... Ja jos et ole lähisukua (lapsi, puoliso, vanhempi, sisarus) ei viisumista kannata edes haaveilla - ellet sitten työsi puolesta saa business-viisumia. Turistiviisumeita ei tällä hetkellä myönnetä ollenkaan. Ai niin, myös muslimit pääsevät erillisellä pyhiinvaellusviisumilla - joka tosin sekin on tiukasti seulottu ja kuuleman mukaan kallis...

Asiaan. Dubaissa olemme ennenkin käyneet, ja 11/2015 siitä kirjoitinkin. Kun kaikki tavallisimmat ja ns. merkittävimmät nähtävyydet oli jo käyty ja nähty, keskityimme viikonloppuna näkemään sellaisia paikkoja, joihin vielä emme olleet tutustuneet. Niihin kuuluivat mm. illallinen Madinat Jumeirahin tunnelmallisella souq-alueella, jonne on veden äärelle rakennettu pieniä kauppoja, kujia, ravintoloita ja oleskelualueita. Lisäksi kävimme Dubai Miracle Garden -nimisessä valtavassa satupuutarhassa, joka sisälsi (ihan virallisestikin) miljoonia kukkaistutuksia ja -muodostelmia, patsaita, käytäviä ja aukioita. Sen vieressä sijaitsee Dubai Butterfly Garden; perhospuisto, josta tulikin meidän lasten matkan kohokohta. Kaikenvärisiä ja -kokoisia perhosia sai varovasti ottaa käteen ja ihailla kolmessa valtavassa salissa. Salista toiseen siirryttäessä poimi henkilökunta ovella paidan selkämykseen tarttuneet perhoset hellävaroin pois, jotta ne eivät eksyisi käytäviin.

Yhden matkapäivän vietimme Abu Dhabissa; reilun tunnin ajomatkan päässä Dubaista. Kuuluisaan Emirates Palace -hotelliin emme valitettavasti päässeet tutustumaan, mutta korkealta maailmanpyörästä ihailimme maisemia ja kimaltavaa merta, ja katsoimme upean taidokasta lentonäytöstä. Abu Dhabin formularadan näimme - tosin vain jonkin matkan päästä.


Hetki ennen auringonlaskua saavuimme Abu Dhabin ehkä tunnetuimman nähtävyyden - Sheikh Zayed Grand Mosquen - luo. Moskeija on tunnettu paitsi valtavasta koostaan (n. 12 hehtaaria), myös upeudestaan ja hulppeudestaan, sekä siitä, että se on yksi harvoja moskeijoita, johon myös muut kuin muslimit pääsevät vierailemaan. Häikäisevän valkoinen moskeija korkeine minareetteineen erottuu jo kauas. Moskeijaan mahtuu kerralla jopa 40 000 vierasta, eikä sinne pyydetä sisäänpääsymaksua. Pukeutumisen tulee olla asiallinen, ja naisten peittää päänsä. Tarvittaessa ovella kuitenkin jaetaan hupullisia lainakaapuja. Aurinko alkoi juuri laskea kun pääsimme moskeijan sisätiloihin, ja saimme muun kauneuden lisäksi todistaa kaihoisaa rukouskutsua, joka sai ihmisjoukot liikkeelle. Moskeijan materiaalit ovat myös henkeäsalpaavia; mm. marmoria ja helmiäistä. Moskeijan sisätiloissa on kirjailtu matto, joka peittää yli 5000m2:n suuruisen alueen, on käsintehty yli tuhannen matonkutojan toimesta, ja sisältää yli 2 miljardia(!) solmua. Sinervälle taivaalle kohoava täysikuu yhdessä valkoisten pylväskäytävien ja kaihoisan rukouksen kanssa tekivät hetkestä taianomaisen - ja varmasti unohtumattoman.

Vaikka Dubai ja Abu Dhabi ovat suuria, kauniita ja täynnä nähtävää, oli se kaikkein paras viikonlopussa kuitenkin se oman perheen kanssa oleminen. Yhdessä vietetty aika, uudet yhteiset kokemukset. Sitä ei mikään maailman marmori tai kirjailu korvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti