perjantai 3. kesäkuuta 2016

Ramadanin alkumaininkeja

Ramadan, eli muslimien vuoden suurin juhla-aika, alkaa maanantaina. Kestoltaan ramadan on kuukauden mittainen, ja päättyy noin kolme päivää kestävään juhlaan, eidiin. Ramadanin aikanahan muslimit eivät syö auringonnousun ja auringonlaskun välillä, eli elämä keskittyy myöhäiseen iltaan ja yöhön (tällä hetkellä aurinko laskee puoli seitsemän maissa illalla, ja nousee kolmen tienoilla aamulla). Niinpä ostoskeskukset ja ravintolat ovat keskittäneet toimintojaan iltaan; myös compoundin bussit kulkevat maanantaista alkaen vain iltaisin. Useimmista ravintoloista ei ruokaa edes päiväsaikaan saa...
Ramadanin alkamisen näki tänään ruokakaupassa. Pääsääntöisesti perjantaiaamuisin ruokakaupassa saa nauttia ruhtinaallisesta rauhasta; kaupat ovat ennen aamupäivän rukousta vain muutaman tunnin auki, ja ani harva vaivautuu heräämään riittävän aikaisin tehdäkseen ostoksensa heti aamusta. Vaan toisin oli tänään. Jonot kassoille ulottuivat lähes kaupan toiseen päähän, käytävillä ei mahtunut kulkemaan, ja kärryt notkuivat ruokien painosta. Tämä viikonloppu on muslimien viimeinen mahdollisuus hetkeen herkutella ja mässäillä, ja se kyllä käytetään hyväksi.
Alun perin meidän oli tarkoitus tänään lähteä viettämään päivää Bahrainiin, ehkä käydä elokuvissa katsomassa Angry Birds, syödä hyvin. Oli kuitenkin ennakoitu, että rajalla menijöitä olisi liiankin kanssa; vaikka muslimit tunnetusti eivät nauti alkoholia, Bahrainin baarit ovat takuuvarmasti tänä viikonloppuna täynnä... Emme jaksaneet lähteä kokeilemaan rajalle onneamme; sieltä kun ei pääse kääntymään takaisin, jos jonoa onkin liikaa.
Minä ja lapset ehdimme sujuvasti ramadanin alta pois; sunnuntaiaamuna varhain lähdemme kohti koti-Suomea! Pitkä toukokuun helleaalto näyttää siellä sopivasti päättyvän, ja lämpötilat palaavat kesäkuulle tyypillisiin sateisiin ja koleaan... Toisaalta, lämpöä ja aurinkoa on nyt nähty taas jonkin ajan tarpeisiin. Pakkaaminen on jo aloitettu. Suomi, täältä tullaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti